PNDR: in ce conditii pot accesa tinerii fonduri europene nerambursabile
Tinerii fermieri, care au pana in 40 ani, pot accesa fonduri europene nerambursabile in valoare de 50.000 euro/proiect, prin submasura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2020. Pentru a beneficia de aceste finantari tinerii fermieri trebuie sa respecte mai multe conditii, mentionate in Ghidul solicitantului, aferent submasurii 6.1.
Prima conditie este ca solicitantii sa se incadreze in categoria microintreprinderilor si intreprinderilor mici: tinerii fermieri in conformitate cu definitia prevazuta la art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013, care se instaleaza ca unic sef al exploatatiei agricole; persoanele juridice in care un tanar fermier in sensul art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013 care se instaleaza impreuna cu alti tineri fermieri si care exercita un control efectiv pe termen lung in ceea ce priveste deciziile referitoare la gestionare, beneficii si riscuri financiare in cadrul exploatatiei respective.
O alta conditie este ca solicitantii sa detina o exploatatie agricola cu dimensiunea economica cuprinsa intre 12.000 si 50.000 SO (valoare productie standard conform ultimului calcul valabil la momentul depunerii Cererii de Finantare).
Cititi articolul complet aici.
Universitatea de Vest Timisoara vrea sapte milioane de euro din fonduri europene
Universitatea de Vest Timişoara are planuri mari atunci când discută despre investiţiile pe acest an. Instituţia vrea să depună mai multe proiecte pentru a obţine finanţări din fonduri europene, fiind vorba despre milioane de euro. Una dintre cele mai importante soluţii de finanţare pentru dezvoltarea instituţională a învăţământului superior este în prim planul celor de la Universitatea de Vest din Timișoara. Aceasta își propune să investească, prin accesarea de fonduri europene, șapte milioane de euro.
Direcțiile vizate de proiectele pe care le va lansa în 2017 sunt stimularea activității de cercetare prin acordarea de burse doctorale și postdoctorale, dar şi îmbunătățirea și dezvoltarea derulării stagiilor de practică în vederea creșterii gradului de angajare a absolvenților universității. Se vor investi sume considerabile și în infrastructura educațională, prin renovarea, amenajarea și modernizarea spațiilor/clădirilor. Un alt deziderat este implicarea în stimularea și dezvoltarea antreprenoriatului la nivel regional.
Cititi articolul complet aici.
Transporturile, cel mai mare deficit în absorbţia fondurilor europen
Programul Operaţional Sectorial Transport a realizat cel mai mare deficit din absorbţia fondurilor europene din cadrul financiar 2007-2013, România pierzând aproape un miliard de euro din alocare, potrivit datelor publicate de Ministerul Fondurilor Europene (MFE) privind stadiul absorbţiei la 31 ianuarie 2017. Din cele 4,28 miliarde euro alocate pentru acest program, numai 3,31 miliarde euro au fost cheltuite. Pe locul al doilea ca sumă pierdută se situează Programul Operaţional Sectorial Mediu, care a lăsat nefolosite fonduri de 946,6 milioane euro, iar prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane s-au pierdut 852,1 milioane euro. Şi la Programul Operaţional Regional au fost nealocate 593,1 milioane euro.
Cititi articolul complet aici.