Fonduri europene de peste 112 milioane de euro pentru comasarea terenurilor agricole
Micii fermieri pot primi fonduri europene nerambursabile dacă doresc să cedeze exploataţia agricolă prin contract de arendă, donaţie sau vânzare, fondurile alocate prin măsura de stimulare a comasării terenurilor agricole din PNDR 2014-2020 fiind de 112,33 milioane de euro, a anunţat, vineri, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).
Sesiunea de primire a proiectelor a fost lansată pentru prima oară pe 15 decembrie 2016 şi are ca dată limită de depunere ziua de 15 mai 2017, ora 16.00.
„AFIR aminteşte tuturor celor interesaţi că se pot depune proiecte cu finanţare europeană nerambursabilă pentru stimularea comasării terenurilor şi pentru consolidarea exploataţiilor agricole prin submăsura 6.5 ‘Schema pentru micii fermieri’ din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Alocarea bugetară stabilită pentru sesiunea de depunere în curs aferentă submăsurii (sM) 6.5 este de 112,33 milioane de euro”, precizează AFIR într-un comunicat.
Cititi articolul complet aici.
Comisia Europeana: fondurile europene pentru Romania ar putea fi afectate
Prim vice-presedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, avertizeaza ca prin intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta a guvernului roman privind legalizarea partiala a abuzului in serviciu „ar putea afecta accesul Romaniei la fonduri europene”, informeaza Digi24.
„Este ingrijorator ce am vazut in ultimele zile. Ordonanta de urgenta si proiectul de lege privind lupta impotriva coruptiei nu pot fi interpretate altfel decat un pas in spate de la progresele vazute in ultimele decenii. Cred ca, la fel ca orice natiune europeana, poporul roman merita politicieni si guverne care vor sa lupte impotriva coruptie. Am vazut protestele, am vazut ingrjorarea exprimata de sistemul judiciar. Lasati-i sa isi termine treaba, pentru a putea spune ca progresele sunt ireversibile”, a declarat Frans Timmermans in plenul Comisiei Europene.
Cititi articolul complet aici.
Cofinanţarea fondurilor europene se poate face cu ajutorul fondului suveran
Proiectul de buget din acest an nu prevede poziţii de cofinanţare. Ne amintim, însă, de iniţiativa principalului partid de guvernământ, din campania electorală, când a propus înfiinţarea unui fond suveran, ceea ce explică această lipsă. Pentru că un astfel de fond, cu participaţii la companii cu lichiditate semnificativă, poate să finanţeze proiecte importante în infrastructura mare. Dar asta nu pe baza garantării cu acţiunile sale, ci prin intermediul intrării în parteneriate public private, care să capaciteze lichiditate, în vederea cofinanţării unor proiecte realizate în cea mai mare parte cu bani europeni.
Cititi articolul complet aici.