Peste 74 de milioane de euro destinate IMM-urilor finanțate din fonduri europene
Guvernul a aprobat în şedinţa de joi alocarea temporară a peste 74 de milioane de euro pentru programe destinate IMM-urilor şi finanţate din fonduri europene. Fondurile sunt alocate din venituri obţinute din privatizare, de către Ministerul Finanţelor Publice. Programul Operaţional Iniţiative pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii este gestionat de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management, iar în octombrie 2016 a fost semnat Acordul de Finanţare între România şi Fondul European de Investiţii (FEI).
Suma alocată de Executiv va asigura necesarul de finanţare al Autorităţii de Management pentru POIIMM pentru efectuarea plăţii în contul Fondului European de Investiţii, în vederea implementării instrumentelor financiare pentru asigurarea accesului IMM la finanţare în cadrul Axei Prioritare 1 „Creşterea accesului la finanţare a IMM-urilor din România”.
Cititi articolul complet aici.
Primăvara vine cu vești noi pentru fermierii care accesează fonduri europene
Cabinetul Grindeanu a adoptat în ultima ședință o Ordonanță de Urgență prin care modifică acte normative în scopul asigurării unui acces deplin și mai facil al fermierilor români la schemele aferente Politicii Agricole Comune 2014-2020, se arată într-o informare a Executivului. Este vorba despre modificarea și completarea OUG nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi despre modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură. Actul normativ relaxează anumite condiții de eligibilitate pentru plățile directe în agricultură din fonduri europene, având în vedere că se apropie perioada de depunere a cererilor unice de plată, respectiv 1 martie -15 mai 2017, și aduce clarificări în ceea ce privește anumite prevederi, condiții și documente care însoțesc cererea unică de plată. Totodată, se creează cadrul legal în vederea implementării rapide a prevederilor unor normative europene existente sau în curs de a fi adoptate și se asigură compatibilitatea cu legislația UE.
Cititi articolul complet aici.
Țintă pe 2017: 5,2 miliarde din fonduri europene
Vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale, administraţiei publice şi fondurilor europene, și Mihaela Toader, ministrul delegat pentru fonduri europene, s-au întâlnit cu o delegație a Comisiei Europene (CE) condusă de Zoltán Kazatsay, director adjunct al Directoratului General pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune (DG EMPL). Principalele teme au fost desemnarea autorităţilor de management ale programelor europene, absorbţia fondurilor Uniunii Europene din exercițiul 2014-2020, cooperarea în domeniul informatic, stadiul reformei administrației publice și managementul resurselor umane în sectorul public.
„Încă din primele zile ale anului am stabilit ce avem de făcut ca să recuperăm întârzierile legate de fondurile europene. Tot ceea ce nu s-a făcut anul trecut încercăm sa facem noi în câteva luni, astfel încât la finalul anului să avem sume de rambursat de la CE de 5,2 miliarde de euro. Ne-am propus ca, până la 1 iulie, procesul de acreditare a autorităților de management să fie definitivat.
Cititi articolul complet aici.