Fonduri europene pentru afacerile din agricultură

Sesiunea de depunere a cererilor în cadrul PNDR 2016 este deschisă până la 31 octombrie şi oferă alocări financiare de peste 540 de milioane de euro prin cele mai aşteptate măsuri destinate dezvoltării rurale. Agricultorii pot depune cereri de finanţare pentru dezvoltare rurală, având la dispoziţie peste 541 de milioane de euro, sesiunea de primire a documentaţiilor fiind deschisă până la 31 octombrie, anunţă Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Instituţia responsabilă cu gestionarea fondurilor europene destinate agriculturii – AFIR – a lansat, astfel, tronsonul 2016 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

lan de grau

Pentru ce se oferă banii

Solicitanţii de finanţare europeană nerambursabilă pot depune, între 28 aprilie şi 31 octombrie, proiecte pentru investiţii în exploataţii agricole, pentru instalarea tinerilor fermieri şi pentru dezvoltarea fermelor mici. „Am făcut numeroase simplificări şi am reglat mai multe lucruri pentru ca procesul de depunere să fie mult mai eficient. Este doar o primă etapă, urmând să deschidem în cel mai scurt timp şi sesiunile pentru alte submăsuri“, a declarat directorul general al AFIR, Andras Szakal. De asemenea, în acest an se deschid pentru prima dată submăsurile de „Sprijin pentru cooperarea orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul agricol“ şi cea de „Sprijin pentru cooperarea orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul pomicol“. Pentru acestea, sesiunea de depunere se desfăşoară între 28 aprilie şi 31 iulie 2016. Pentru întocmirea documentaţiei necesare obţinerii finanţării, solicitanţii au la dispoziţie Ghidul Solicitantului care poate fi consultat pe site-ul AFIR. Cea mai mare alocare bugetară din această sesiune, de 270 de milioane de euro, este disponibilă pentru proiectele privind investiţii în exploataţii agricole. Din această sumă, 140 de milioane de euro sunt pentru sectorul vegetal, 80 de milioane de euro pentru sectorul zootehnic, 40 de milioane de euro pentru zona montană, iar ferma de familie are o alocare de 10 milioane de euro.

Cine poate beneficia de finanţare

Beneficiarii eligibili pentru această submăsură sunt persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale ori familiale, societăţile comerciale/agricole, cooperativele agricole şi grupurile de producători, dar şi institutele de cercetare. Tinerii fermieri beneficiază de o alocare bugetară anuală de 161 de milioane de euro, din care pentru zona montană sunt disponibile 33 de milioane de euro. Beneficiari eligibili sunt persoane fizice înregistrate şi autorizate, asociaţi unici sau majoritari ai unor SRL-uri, cu vârsta maximă de 40 de ani, care îşi iau angajamentul de a deveni fermieri activi. Alocarea bugetară disponibilă aferentă submăsurii „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici“ este de 100 de milioane de euro pentru acest an, din care 21 de milioane de euro sunt pentru zona montană. Submăsurile dedicate cooperării atât în sectorul agricol, cât şi în cel pomicol dispun de o alocare bugetară totală de 10,5 milioane de euro, valoarea sprijinului fiind de maximum 100.000 de euro pe proiect.

Arenda, fără termen minim

Odată cu lansarea tronsonului 2016 din PNDR, AFIR a decis şi eliminarea termenului de valabilitate de minimum 10 ani pentru contractele de arendare a terenurilor agricole, pentru a simplifica accesarea finanţării nerambursabile europene de către solicitanţi. „Doar în cazul exploataţiilor care presupun înfiinţarea şi/sau reconversia plantaţiilor pomicole, contractele care conferă dreptul de folosinţă (arendă, concesiune) asupra terenurilor agricole trebuie să aibă o valabilitate de minimum 15 ani“, se arată într-un comunicat al agenţiei. Excepţie fac în acest caz plantaţiile de viţă-de-vie, pepinierele, culturile de căpşun, zmeur, mur, coacăz şi agriş unde perioada minimă este de 10 ani începând cu anul depunerii cererii de finanţare. Pentru celelalte tipuri de culturi nu este necesară prezentarea documentelor aferente terenului agricol, verificarea făcându-se de către experţii evaluatori, exclusiv în sistemul IACS (Sistemul Integrat de Administrare şi Control).

Sursa: ADEVARUL

wordpress analytics