România – rata de absorbţie a fondurilor europene a ajuns la 74%

fonduri europene 2

România a ajuns la finalul anului trecut la o rată de absorb­ţie de 74,3%, în ultimele zile de „graţie” ale fondurilor europene din exerciţiul financiar 2007-2013. Rata de absorbţie a crescut cu aproximativ 23% în doar o lună, în condiţiile în care la finalul lui noiembrie a anului trecut aceasta se situa la 60%, potrivit calculelor ZF pe baza informaţiilor publicate recent de Ministerul Fondurilor Europene.

„În această lună de final de an am depus alături de echipa mea toate eforturile pentru a îndeplini obligaţiile din contractele cu be­ne­ficiarii proiectelor din fonduri structurale 2007-2013, iar astăzi, în ultima zi din 2015, pro­centul plăţilor efectuate către beneficiari a atins nivelul de aproximativ 75%”,  a precizat Aura Ră­ducu, cea care a devenit ministru al fondu­­rilor europene odată cu instalarea gu­ver­nului tehnocrat Cioloş, într-un comunicat.

rata absortie fonduri europene

Deşi rata de absorbţie a fondurilor europene a „explodat” în ultima lună din 2015, România tot consemnează o pierdere de circa 5 miliarde de euro din bani europeni, aceasta fiind suma pe care nu a reuşit să o atragă în ultimii nouă ani pentru a ajunge la stadiul ţărilor din vest atât la nivel de infrastructură, cât şi la nivelul veniturilor pe care le au locuitorii sau la capitolul condiţii de trai. Per total, României i-au fost alocate fonduri europene în valoare de 19,1 miliarde de euro.

„În 2016 urmează şi o analiză din punct de vedere al impactului proiectelor finanţate care va fi realizată împreună cu beneficiarii şi cu alţi actori interesaţi din societate”, se mai arată în comunicatul transmis de Ministerul Fondurilor Europene.

Sursa: www.zf.ro

 

wordpress analytics