PFA sau Microîntreprindere – ce este mai avantajos să ai în 2016?

Din 2016, crește povara fiscală a persoanelor fizice autorizate – PFA, astfel că ele vor plăti obligatoriu și contribuția de asigurări sociale – CAS (10,5% sau 26,3%, conform opțiunii acestora) calculat la venitul net obținut, pe lângă contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) de 5,5% și impozit pe venit de 16%. În acest context, încetarea activităţii ca PFA şi înfiinţarea unei microîntreprinderi (SRL) reprezintă o soluţie de luat în seamă.

laptop cu notes si pix

Microîntreprinderea

Începând cu 1 ianuarie 2016, vor exista mai multe cote de impozitare diferențiate, în funcție de numărul de salariați. Mai precis, microîntreprinderilor le va fi aplicată o cotă de impozitare cuprinsă între 1% şi 3%, în funcţie de existenţa angajaţilor şi numărul acestora, după cum urmează:

* Cotă de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile care vor avea cel puţin doi salariați;

* Cotă de impozitare de 2% pentru microîntreprinderile cu un singur angajat;

* Cotă de impozitare de 3% pentru microîntreprinderile care nu vor avea nici măcar un salariat.

Urmează ca de la 1 ianuarie 2016 impozitul pe dividende să scadă la 5%, dar pentru veniturile din dividende să se datoreze și contribuția la sănătate de 5,5% (începand cu 1 ianuarie 2017), chiar dacă beneficiarul este salariat sau obține și alte venituri.

PFA

Începând cu 1 ianuarie 2016, PFA-urile datorează obligatoriu impozitul pe venit de 16% ,contribuția la sănătate de 5,5% și CAS de 10,5% sau 26,3% din venitul net obținut (venituri – cheltuieli), chiar dacă obțin venituri din salarii sau nu.

wordpress analytics