Fonduri Europene – ştirile săptămânii 9-14 Octombrie

Noi reguli privind contractele de finanţare din fonduri europene

Ministerul Fondurilor Europene a introdus noi reguli privind contractele de finanţare din fonduri europene, printr-un ordin care listează explicit elementele care nu pot avea caracter de confidenţialitate. „Beneficiarii de fonduri europene au obligaţia legală să arate celor interesaţi cum se cheltuie banii publici. Ordinul pe care l-am dat elimină posibilitatea şi tentaţia de a ascunde activităţi şi cheltuieli în spatele unor clauze de confidenţialitate existente în contracte aferente perioadei de programare anterioare. În septembrie, am declanşat un proces accelerat de consultare referitor la transparenţă. Acest articol din contractul cadru înlocuieşte vechile clauze, care permiteau secretizări abuzive”, a declarat Cristian Ghinea, ministrul fondurilor europene.

Cititi articolul complet aici.

Fonduri europene de pana la 40.000 Euro pentru a-ti deschide o afacere

Romanii plecati in strainatate, care se intorc in tara, vor putea primi fonduri europene de pana la 40.000 Euro, pentru a-si deschide o afacere in Romania, in linia de finantare Diaspora Start-up, pentru care miercuri s-a deschis apelul de proiecte. Viitorii antreprenori nu vor primi banii direct, ci prin intermediul unor organizatii si institutii care deruleaza proiecte si administreaza banii din schema de finantare.

Ministerul Fondurilor Europene, impreuna cu Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), a anuntat, miercuri, 12 octombrie 2016, deschiderea apelului de proiecte pentru Programul „Diaspora Start-up”.

In perioada 12 octombrie, ora 16.00 – 29 noiembrie 2016, ora 16.00, pot sa depuna online in sistemul MySMIS propuneri de proiecte solicitantii care vor sa fie administratori de schema de antreprenoriat.

Cititi articolul complet aici.

Tipografii se plâng că nu pot accesa fonduri europene din cauza Ministerului Dezvoltării

Tipografii au acuzat, joi, că nu pot accesa fonduri europene din exerciţiul financiar 2014 – 2020, din cauza unei erori a Ministerului Dezvoltării, şi cer Guvernului includerea în codurile eligibile CAEN a codurilor referitoare la această activitate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Discriminarea acestei bresle „aruncă peste toate tipografiile din România spectrul stagnării, al sărăciei, şomajului”, spune directorul executiv al Asociaţiei Tipografilor “Transilvania”, Mirela Marica.

„În februarie, au fost lansate ghidurile de finanţare pentru IMM-uri pentru exerciţiul financiar 2014-2020, iar în codul CAEN am constatat că nu se găsesc codurile legate de tipografie ca să accesăm fonduri europene, nefiind eligibile proiectele de înfiinţare, dezvoltare şi modernizare a tipografiilor autohtone. Asociaţiile tipografilor trag un semnal de alarmă faţă de discriminarea acestei bresle care aruncă peste toate tipografiile din România spectrul stagnării, al sărăciei, şomajului şi lipsei de perspective. Cerem Guvernului repararea, de urgenţă, a acestei erori a Ministerului Dezvoltării şi introducerea codurilor care privesc tipografii pe lista codurilor CAEN eligibile pentru alocarea fondurilor europene în perioada 2014-2020”, a spus Marica.

Cititi articolul complet aici.

 

wordpress analytics